Diyetisyen

Diyetisyenlik

Diyetisyenlik

Diyetisyenler, sağlıklı ve hasta kişiler için uygun bir beslenme rejimi belirlemektedirler.

Diyetisten Kimdir?

İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan bireyi ve toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilgilendiren meslek elemanıdır.

Diyetisyenler Neler Yapar?

Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler,
Toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit eder,
Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
Besin analizlerini gerçekleştirir,
Diyet ürünleri geliştirir,
Çeşitli hastalık durumlarında bireyler veya gruplar için hastalıklarına uygun olarak diyet programı yapar,
Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar,
Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme konusunda eğitir.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları

Eğitim kurumlarında beslenme eğitimcisi olarak, sağlık kuruluşlarında klinik diyetisyen olarak (şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde özel diyetler hazırlarlar),toplu beslenme yapan kuruluşlarda, Besin üretimi yapan kuruluşlarda, özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.

Diyetisyenlik Eğitimi Nerede Verilir?

Diyetisyenlik (beslenme uzmanlığı) eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokulların “Beslenme ve Diyetetik” bölümünde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır.